Kevättalvella 2019 Ruissalon Telakan klassikkolaivueeseen liittyi Turun Veneveistämöllä vuonna 1928 rakennettu 8mR-luokan Sphinx. Vuoden 2019 alussa Antti Toukolehto ja Joakim Håkans perustivat yhtiön nimellä Rederi Ab Sphinx. Tarkoituksena on, että Sphinx osallistuu klassikkoveneregattoihin pursiseura Airisto Segelsällskapin lipun alla. Veneen kotisatamana on Ruissalon Telakka.
Vaikka kahdeksikot ovat yksilöllisesti suunniteltuja konstruktioveneitä, Turussa rakennettiin vuonna 1928 kolme venettä samojen Gustaf Estlanderin piirustusten mukaan. Veneiden pituus oli 15,15 metriä, vesilinja 9,3 metriä ja leveys 2,56 metriä. Purjealaa oli 80 neliötä ja uppoumaa reilut 8 tonnia. Veneet rakennettiin 23,5 millimetriä paksusta hondurasmahongista. Noin 5 000-kiloinen lyijyköli kiinnitettiin runkoon 12:lla pronssisella kölipultilla.
Tilaajina olivat kokeneet helsinkiläiset purjehtijat. Curt Mattsonin vene sai nimen Isabel, Lempo II:n tilasi Leuto Pajunen. Kolmas, eli Sphinx, rakennettiin arkkitehti Sigurd Frosterukselle, jonka kerrotaan käyttäneen Stockmannin tavaratalosta saamansa suunnittelupalkkion tilauksensa maksamiseen.
Sphinx kilpaili ensimmäiset vuotensa aktiivisesti Suomessa ja Ruotsissa. Frosterus joutui kuitenkin luopumaan veneestään sairauden takia vuonna 1940. Uusi omistaja Åke af Forselles jatkoi veneen kilpauraa ja voitti tärkeän Sinebrychoff-pokaalin kahteen otteeseen. Seuraavan kerran Sphinx vaihtoi omistajaa vuonna 1967, jolloin se siirtyi Kari Toukolehdolle. 1960- ja 1970-luvuilla Sphinx oli yksi harvoja klassisia kilpapursia, jotka jatkoivat kilpailemista ja joita ei lähdetty monen muun veneen tavoin muokkaamaan matkapurjehdukseen paremmin sopivaksi.
Vuodesta 1988 eteenpäin veneen kipparina jatkoi Kari Toukolehdon poika Antti. 1990-luvun lopussa veneeseen tehtiin täydellinen peruskorjaus: muun muassa kaikki kaaret, pohjalaudoitus ja suuri osa kylkilaudoituksesta uusittiin. Veneeseen päivitettiin myös moderni alumiinitakila. Kunnostus jatkui suunnitelmallisesti 2000-luvun aikana, suurimpana remonttina kansi ja kansikaaret uusittiin.
Sphinx on aina ollut yksi luokkansa aktiivisimmista veneistä Suomessa. 2000-luvulla sillä on osallistuttu MM-kisoihin kymmenen kertaa. Kilpailuja on ollut esimerkiksi Sveitsissä, Tanskassa ja Ranskassa. Usein vene on siirretty kilpailupaikalle purjehtien. Turun Veneveistämölle palannut Sphinx on vene, jolla on ollut tärkeä rooli klassikkovenepurjehduksen elpymisessä ja Suomen nousussa yhdeksi klassikkovenepurjehduksen kärkimaista Euroopassa.
Pituus: 15,15 m
Vesilinja: 9,3 m
Leveys: 2,52 m
Purjepinta-ala: 80 m2
Rakennusvuosi: 1928
Suunnittelija: Gustaf Estlander
Alkuperäinen omistaja: Sigurd Frosterus
Purjetunnus: L-4
Seura: ASS