Kesällä 2018 Ruissalon telakalle palanneen Tuulikin syntyhistoria liittyy mielenkiintoiseen 1930-luvun matkailunedistämishankkeeseen. Vuonna 1936 Suomen Höyrylaiva osakeyhtiö, Suomen Matkailijayhdistys ja Turun Veneveistämö olivat perustaneet yhtiön, jonka nimeksi annettiin Oy Cruising in Finland Ab. Yrityksen tehtäväksi määriteltiin ”hankkia ja etenkin ulkomaisten turistien käytettäväksi asettaa urheiluveneitä”, jotka soveltuivat vuokrattavaksi matkoille saaristoon. Veneiden pituus oli 11,8 metriä ja leveys 2,65 metriä. Niissä oli makuupaikat viidelle, täydellinen astiasto, pentteri, WC ja seisomakorkeus.
Kiinnostusta uudelle venetyypille oli laajemmaltikin, sillä vuonna 1937 näitä veneitä valmistui kaikkiaan 14 kappaletta. Neljän turisteille tehdyn lisäksi viisi kotimaista ja viisi englantilaista asiakasta tilasi ”Turistkryssaren”. Tuulikin ostivat Manu Rainto sekä Viktor Wahlström, jolle omistus siirtyi kokonaisuudessaan 1950-luvulla.
Tuulikissa oli alun perin 7/8 -takila ja apumoottorina 3,5 hevosvoimainen Pyrkijä. Moottorivalintaa selittää se, että Manu Rainto oli Pyrkijää valmistaneen konetehtaan perustaja ja omistaja. Uudeksi moottoriksi vaihdettiin 1950-luvulla kaksisylinterinen Wickström. Myös takila muutettiin myöhemmin mastonhuipputakilaksi. Veneet olivat laadukkaita ja vankkatekoisia: Turun veneveistämön tekninen johtaja Bruno Westin oli rakennusvaiheessa todennut Wahlströmille hytin katon kestävän, vaikka traktori ajaisi sen ylitse.
Wahlströmit käyttivät venettään aktiivisesti ja sillä osallistuttiin esimerkiksi Gotland Runt -purjehdukseen. Tuulikki pysyi Wahlströmien suvun hallussa aina 1980-luvulle saakka. Veneen 1990-luvulta eteenpäin omistanut Martti Mäkelä toteutti parin vuosikymmenen aikana siihen vaiheittain käytännössä täydellisen peruskorjauksen. Tuulikki onkin nykypäivänä erittäin hyvässä kunnossa ja arvokkaassa reilun 80 vuoden iässään valmiina kesän purjehduksille.
Pituus: 11,8 m
Vesilinja: 8,0 m
Leveys: 2,65 m
Purjeala: 45 m2
Uppouma: 6,2 t
Rakennusvuosi: 1937
Suunnittelija: Jarl Lindblom
Alkuperäiset omistajat: M. Rainto ja V. A. Wahlström
Alkuperäinen purjetunnus: T-7
Nykyinen purjetunnus: T-7